Måndag 31 Maj

Idag har det inte hänt så mycket. Det började med att jag och en kille som heter Olle hämtade en router som var trasig. Sedan skulle vi dra en telekabel i en möbelaffär men när vi kom dit visade det sig att det redan fanns en kabel där. Så vi tog den kabeln och kollade om den fungerade. Det gjorde den. Så vi installerade ett teleuttag där och allt funkade utmärkt.

Fredag 28 Maj

Idag har vi dragit en patchkabel mellan två fiberkablar. För att kolla om det funkade så åkte vi till telestationen i närheten och använde en apparat som skickar ut en signal i kabeln. Sedan åkte vi tillbaks och kollade med en annan apparat som tog emot signalen. Allt såg bra ut. Min dag blev inte så lång eftersom det här var det enda jobbet vi hade idag. Slutade runt 1.

Torsdag 27 Maj

Idag har det också varit en lugn dag. Vi har som sagt inte så många jobb just nu, det kommer i vågor. Ena veckan kan det vara fullt med jobb och andra veckan kan det vara mycket lugnare.
Vi var i alla fall hos en kund som hade problem med internet. Vi åkte därför till stationen för att kontrollera om kunden hade kontakt dit. Där funkade det bra så vi åkte till kunden och kopplade in vårt eget modem. Då funkade det. Vi är inte helt säkra på om felet berodde på att modemet var trasigt eller om det inte klarade av kundens hastighet som han nyligen hade uppgraderat till. Men det funkade i alla fall.

Onsdag 26 Maj

Idag har det varit en lugn dag. Jag var med en kille som heter Mattias.
Vi hämtade ett IMA kort från en telestation i kista och satte in den i en telestation vid hötorget. Vi tog även bort alla nätverkskablar som satt i kortet i kista. Anledningen till att vi flyttade IMA kortet var helt enkelt för att det inte längre behövdes på telestationen i kista.

Tisdag 25 Maj

Idag har jag gjort klart datauttaget som vi påbörjade med igår. Jag fick kontaktera kopparkabeln. Kopparkabeln består totalt av 8 mindre kablar som är tvinnade i varadra så det blir 4 lite större kablar. När man kontakterar en kopparkabeln tvinnar man ut de 4 kablarna så man har alla 8 mindre kablar för sig. Dessa är färgade med blå och blåvit, orange och orangevit, grön och grönvit och brun och brunvit. Alla dessa små kablar klämmer man sedan fast i baksidan på själva nätverksuttaget där nätverkssladden trycks in.
Vi har även tagit bort lösa kablar i ett rum som kallas Korskopplingar.

Måndag 24 Maj

Idag har jag arbetat med ett par killar som heter Thomas och Henrik.
Vi skulle fixa ett datauttag i ett rum. Så vi började med att byta ut det gamla datauttaget till ett nytt. Det gamla var nämligen sönder. Sedan tog vi en apparat som man skickar en signal genom kabeln så att vi vet vart den andra änden är. Det var nämligen ingen markering på kabeln. Vi hittade den andra änden på kabeln och sen patchade vi den och det funkade bra.
Vi var även i sabbatsbergs sjukhus och drog en kabel för det behövdes ett till datauttag i ett rum. Så vi drog en kabel ovanför undertaket. Sedan drog vi kabeln i en list som redan fanns i rummet. Imorgon ska vi även göra klart uttaget.

Torsdag 20 Maj

Idag har det varit en ganska lugn dag.
Vi svetsade fiber hos två kunder. Den tredje kunden vi var hos hade problem med sina kanaler. De funkade i några minuter, och sen fick kunden ingen bild. Dock så funkade det bra på en annan tv i huset. Vi kom då snabbt fram till att det var fel på boxern.
Imorgon kommer jag att vara ledig då det inte finns något att göra så då kommer jag inte skriva på bloggen.

Onsdag 19 Maj

Idag har jag och Bert svetsat  ännu mer fiber. Jag fick även prova på det själv. Det svåra var när man skulle skala fibern eftersom den är så tunn, man annars var det inte så svårt.
Vi gjorde fyra kundbesök och sedan åt vi lunch. Efter det slutade vi eftersom vi inte hade fått in några fler jobb.

Tisdag 18 Maj

Idag har jag svetsat fiber.
Fiber består av 4 mindre kablar. En gul, en grön, en röd och en blå. Den gula och gröna är ett par och den röda och den blåa är ett par och det är det röda och blåa paret vi har svetsat.
Man börjar med att skala kabeln för att sedan tvätta den med sprit med en liten duk. Sedan lägger man fibern i en liten avknipsare så att den skalade delen av fibern blir rätt längd. Sen ska fibern nämligen läggas i en maskin som sedan svetsar ihop fibern med en liten kabel som heter pigtail. Pigtailen svetsar man ihop med fibern för att kunna sätta in kabeln in fiber converter. Man skalar pigtailen på samma sätt som man gör med fibern.
Min dag slutade 15.30

Måndag 17 Maj

Idag började min dag kl 8.30 i Södertälje. Jag ska nämligen jobba med en kille denna vecka som heter Bert och han bor där.
Vi var hemma hos några kunder som hade problem med deras tv-apparater.
Två av kunderna hade samma problem. Dem fick inte ljud på en viss kanal men på alla andra kanaler funkade ljudet på. Då tog vi en apparat och kollade så att signalen ur vägguttaget såg bra ut, och det gjorde den. Därför gick vi in på inställningar på kundens tv där vi ändrade en ljudinställning. Det kan nämligen bli så att tvn förlorar grundinställningen och därför måste man ändra det manuellt.
Jag slutade ca 15.30.

Onsdag 12 Maj

Idag har jag och Daniel varit hemma hos två kunder. Den första kunden hade flappande länk, dvs internet kunde funka bra ena dagen och dåligt den andra. Kabeln i hans lägenhet var tvinnad på ett ställe så vi prövade att skarva ihop den istället men när vi ringde bredbandsbolaget så sa dom att hastigheten vart sämre än när kabeln var tvinnad så då fick vi ta bort skarven och tvinna kabeln istället. Bredbandsbolaget sa då att allt såg bra ut så det ända vi trodde kunde vara felet var att kabeln hängde nära en elkabel samt proppskåpet och att det kunde orsaka någon störning. Så vi hängde kabeln så långt ifrån vi kunde så fick kunden helt enkelt se om det blev bättre.
Den andra kunden vi var hos hade problem med sin länk. Felet var att deras modem hade gått sönder, vi vet inte varför. Men när vi kopplade in vårt modem funkade det. Dock hade kunden inte så bra hastighet men det berodde på att de bodde så långt ifrån telestationen.
Jag fick sluta kl 14 då det inte var så mycket att göra.

Tisdag 11 Maj

Idag har jag och Daniel som vanligt felsökt nätverk hos kunder.
Klockan 7.45 åkte vi iväg till den första kunden som internet inte fungerade för. Vi kom dit och bytte ut modemet mot ett av vårt egna modem men internet funkade fortfarande inte. Vi kollade uttaget som såg bra ut men dock sladden var skarvad på två ställen. Då prövade vi att tvinna kabeln vid dom två skarvarna och då visade sig att den ena skarven var dålig. Därför gjorde vi så att flyttade uttaget bara för tillfälligt för att kunden ska få internet. Det är nämligen inte vårt jobb att dra ny kabel.
Hos den andra kunden visade det sig bara vara ett trasigt modem som vi bytte ut.
Min dag slutade kl 16.

Måndag 10 Maj

Min dag började klockan 7.30. Jag var med en snubbe som heter John. Vi skulle till en lägenhet där vi skulle byta ut ett modem. Det satt nämligen ett 4 m/bit modem tidigare som vi bytte ut till ett 10 m/bit modem. Det var i princip att ta dom gamla sladdarna från det gamla modemet och sätta i det nya. Efter det åkte vi till en annan lägenhet där vi också satte in ett modem. Vi bytte även ut en switch i ytterliggare en lägenhet som dom första 4 portarna inte funkade på. Min dag slutade 17.15.

Torsdag 6 Maj

Idag har jag felsökt nätverk med Daniel igen.
Idag var det inte bara han som gjorde allt utan jag fick felsöka på egen hand och såklart så hjälpte han till om jag behövde hjälp. Hos den första kunden hade åskan slagit ner i hennes hus vilket gjorde att hennes internet inte funkade. Så jag började med att kolla på hennes router, och den fick då ingen länk så vi kopplade in den routern som vi hade  med oss och då funkade det.
Hos den andra kunden var det nästan samma fel. Varken internet eller telefon fungerade. Modemet var sönder så vi fick byta ut.
Dagen slutade 16.00

Onsdag 5 Maj

Idag har jag och Daniel gjort i princip samma sak som jag gjorde igår, felsökt nätverk.
Dagen började kl 07.30 och då skulle vi till en kund vars nätverk inte fungerade.
Vi kom dit och började felsöka. Vi kopplade in ett modem till vägguttaget och fick länk i 1 minut sedan funkade det inte. Vi gick ner till källaren där switchen satt men det var inget som var fel där.
Efter ett par telefonsamtal fick vi reda på vad det var för fel. Bredbandsbolaget hade nyligen sättit kundens internet i drift så det var därför det inte funkade. Det hade helt enkelt blivit något missförstånd så det var därför kundens internet inte hade varit igång tidigare. Efter detta fortsatte vi att felsöka hos andra kunder.
Dagen slutade 15.00.

Tisdag 4 Maj

Idag har jag och en annan snubbe varit hos några kunder och hjälpt till med att felsöka deras nätverk. Jag tänker dock bara berätta om den första kunden.
Jag blev upphämtad av John som han heter, vid alvik klockan 7.40 och sedan åkte vi till den första kunden i södertälje. När vi kom dit så började vi felsöka. Vi bytte bland annat converter, som är en apparat som omvandlar fiberns ljussignaler till kopparsignaler, men det var inte convertern det var fel på. Vi kom fram till att det var kabeln mellan deras hus och switchen som var trasig. Eftersom det inte är vårat jobb att dra en ny kabel mellan huset och switchen så var vi klara där. Sedan åkte vi till nästa kund och felsökte där.
Jag slutade 16.15.

Praktik första dagen - Måndag 3 Maj

Idag var min första dag på min praktikplats.
Det första jag fick göra var att följa med en kille och fixa ett enkelt fel på en switch.
Sedan åkte vi vidare till 2 andra killar där jag skulle jobba med den ene av dom.
Vi skulle dra en fiberkabel under datagolvet och sedan skulle den upp några våningar. Vi han inte bli helt klara
för det var lite problem med datagolvet då det ligger en heltäckningsmatta över.
Jag slutade ungefär 15.20

RSS 2.0